Üsküdar’da Gezilecek Tarihi – Turistik Üç Yer
İstanbul, Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan yeryüzünün en eski şehirlerinden biri. Önemli İmparatorluklara başkentlik yapmış ve manzarasıyla insanları kendine hayran bırakmış. Eski imparatorluklardan geriye paha biçilemez eserler kalmış. Her yıl dünyanın dört bir tarafından ziyaretçi çekiyor. Sadece boğazın ortasında İstanbul’un simgesi Kız Kulesi için değil; Çamlıca Seyir Terası, Mihrimah Camii, Oyuncak Müzesi gibi farklı yerler için de geliyorlar. Üsküdar’da ve ona yakın yerlerde nereleri gezebiliriz bir bakalım.
- İMOGA İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi
İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi, Türkiye’de ve İstanbul’da bir ilk aslında. Hem Çağdaş baskı resim galerisi hem de aynı zamanda bir atölye. 1974’te Süleyman Saim Tekcan öncülüğünde sanatçı atölyesi olarak kuruldu. 40 sene sonra yani 2004’te resmi olarak müzeye dönüştürüldü. Türk sanatının belleğine katkıda bulunmayı amaçlayan müze sergileriyle birçok sanatçı ağırlıyor. Hafta içi de ziyarete açık ve bireysel giriş ücretsiz. Buradan sonra otobüs ve metro kullanarak Çamlıca Seyir Terasına ulaşabilirsiniz.
- Florence Nightingale Müzesi
Rezervasyon ile çalışan bu müze ismini Kırım Savaşı’nda görev yapan İngiliz hemşire Florence Nightingale’den alıyor. 1954 yılında ziyarete açılan müze Selimiye Kışlası’nda bulunuyor. Müzede; Florence Nightingale’in eşyaları, lambası, madalyaları ve Sultan Abdülmecid’in hediye ettiği bilezik sergilenen eserler arasında yer alıyor. Florence Nightingale askerler arasında “Lambalı Kadın” olarak biliniyor. Çünkü, savaş sırasında tedavi etmek için askerler arasında elinde lamba ile geziyormuş. Savaştan sonra kendini bu işe adayarak ilk Hemşirelik okulunu açarak bu mesleğin öncüsü olur. 1907 yılında İngiltere Liyakat Nişanı alan ilk kadın olur. Müze Çamlıca Seyir Terasına toplu taşıma ile yaklaşık 40 dk mesafede bulunuyor.
- Ayazma Camii
Camiinin girişinde yer alan cümle kapısı üzerinde yer alan bilgiye göre Ayazma Camii, 1760 -61 yılında III. Mustafa tarafından ağabeyi Şehzade Süleyman ve annesi Mihrişah Emine Sultan adına yaptırılmıştır. Ayazma Camii , Avrupa sanat akımlarının Osmanlı’da da hakim olduğu zamanlarda yapılmıştır. Büyük kemerlerin içlerindeki pencerelerde Türk mimarisi özelliklerini taşıyan kemerler kullanılmıştır. Türk mimarisine ters olarak da Mihrap, minber, kürsü mermer ve çeşitli renkli taşların ustalıkla birleştirilmesiyle çok zengin ve gösterişli biçimde yapılmıştır. Ayazma Camii ile Çamlıca Seyir Terası arasında arabayla yaklaşık 30 dakikalık bir mesafe bulunmaktadır.