İSTANBUL’DA GEZİLECEK SAHİLLER

Dünya tarihinde iz bırakmış, 1804 – 1814 yılları arasında Fransa İmparatorluğu yapmış Napolyon Bonapart “Dünya bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu” demiş.

Romanlara, hikayelere, şiirlere konu olmuş bu şehre gezmeye geldiyseniz ve Anadolu yakası otelinde konaklıyorsanız çok şanslısınız. Anadolu yakasında gezilecek harika yerler var.

 

  1. Kuzguncuk Sahil: Üsküdar’ın güzide semti Kuzguncuk, Kız Kulesi kadar meşhur. Buram buram nostalji kokar. Kendine özgü evleriyle misafirlerini karşılar. Anadolu yakası otelinde konaklayanlar için ulaşımı çok da zor değil. Kuzguncuk sahilde, boğazdan geçen gemileri izlemek keyifli olacaktır.
  2. Salacak Sahil: Üsküdar sahil olarak da bilinen Salacak’ta merdivenlere oturup Kız Kulesi’ne karşı çay içebilir ya da hemen arkanızdaki restoranlardan birinde yemek yiyebilirsiniz. Hafta sonu biraz kalabalık olacağı için hafta içi daha rahat tadını çıkartabilirsiniz. Günbatımını Üsküdar Salacak sahilden izlemenin tadını unutamayacaksınız.
  3. Beylerbeyi Sahil: Üsküdar’a kadar gelmişken Beylerbeyi semtini gezmeden olmaz. Hatta Sultan Abdülaziz’in 1861-1865 yılları arasında Mimar Sarkis Balyan’a yaptırdığı Beylerbeyi Sarayı’nı gezmeden olmaz. Osmanlı İmparatorluğu zamanında yabancı devlet erkanı bu sarayda ağırlanırmış. Sarayın önemi Barok mimarisi ile Osmanlı mimarisini bünyesinde birlikte taşımasıdır. Semtin içinde gezerken kendinizi bir dizi setinde gibi hissedebilirsiniz, çok normal. Çünkü Beylerbeyi birçok televizyon dizisine ev sahipliği yaptı. Aynı Kuzguncuk’un Ekmek Teknesi ve Perihan Abla dizisine ev sahipliği yaptığı gibi…
  4. Kanlıca Sahil: Anadolu yakası otelinde kalanlar için her yer yakın, ulaşım dert değil. Beykoz’a bağlı Kanlıca’da bir yoğurt yemeden vallahi bırakmayız. Semtin eski ismi “Glarus” imiş yani martı. Şekerli yoğurdu için yollara düşüren semt, kendine özgü havasını zaman içinde hiç kaybetmemiş. Günlük hayatın keşmekeşinden sıyrılmak için ideal konumlardan sadece biri Kanlıca.
  5. Bağdat Caddesi: İstanbulluların kendi arasında “cadde” diye kısalttığı, bazen tek başına şehir hissi verebiliyor. Hala mahalle kültürünü taşıdığı için gidenler yabancılık çekmiyor. Köşkleri, sahili, parkı, cadde boyunca uzanan asırlık çınar ağaçları kendine has havasını taşımasına yardım ediyor. Yürüyüş ve alışveriş yapmak için Anadolu yakası otelinde kalanların tercih edebileceği bir yer. Bağdat Caddesi’nde oturan çoğu sakinin ortak özelliği eski İstanbullu olmaları. Yani, halk arasındaki “gerçek İstanbullu” kesim buralarda yaşıyor.